piątek, 13 grudnia 2013
Witajcie :) W ostatnim poście poznaliście nasz sposób na żółty ryż z warzywami. Dzisiaj mamy dla Was pieczone udka kurczaka, które idealnie pasują do tego dania - tak też je podałyśmy. Udka mają słodko-pikantny smak i chrupiącą skórkę. Możecie polać je dodatkowo po upieczeniu waszym ulubionym sosem, ale nie jest to konieczne. Pamiętajcie, żeby ponacinać skórę i zamarynować kurczaka na kilka godzin przed pieczeniem, wtedy mięso przejdzie wszystkimi aromatami. Przepis pochodzi z książki "Ekonomia gastronomia"
Składniki (dla 4 osób):
8 górnych części udek kurczaka
2 łyżki słodkiego sosu chilli
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka mielonego kuminu
1-2 ząbki czosnku
1,5 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka brązowego cukru
Przygotowanie:
1. Wymieszaj wszystkie przyprawy, dodaj przeciśnięty ząbek czosnku, sos chilli i jogurt.
2. Ostrym nożem natnij każde udko. Dzięki temu marynata przeniknie głębiej i wzmocni smak potrawy. Natrzyj kawałki kurczaka marynatą. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
3. Wyjmij udka z marynaty i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200˚C lub 180˚C z termoobiegiem. Po kwadransie sprawdź mięso, jeśli zaczyna się ładnie rumienić zmniejsz temperaturę do 180˚C (160˚C z termoobiegiem). Całość powinna się piec ok 40-45 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)
Nasze oceny:
Basia: Jest to jeden z moich ulubionych sposobów na pieczonego kurczaka. Brązowy cukier i sos chilli pod wpływem temperatury się karmelizują i kurczak ma zrumienioną, chrupiącą skórę. Jeśli chcecie, żeby danie było bardziej pikantne, zamiast słodkiego sosu chilli użyjcie ostrego. Moja ocena: 10/10.
Julka: Znakomity przepis na kurczaka dla miłośników drobiu i sosu chilli. Powyższe danie powinno zadowolić zwłaszcza męskie podniebienia ;). Moja ocena: 9/10.
Pyszny obiadek! ja bardzo lubię jak mięso ryby czy kurczaka poleży w marynacie mmm
OdpowiedzUsuńJeju, ale apetyczny kurczaczek, rozkosznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńmojemu mężowi by takie na ostro smakowały:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, smakuje pewnie jeszcze lepiej. Tym bardziej, że uwielbiam Julkową marynatę jogurtową, której miałam okazję spróbować ; )
OdpowiedzUsuńM.
Właśnie zacząłem eksperymentować z kuchnią orientalną to będzie mój pierwszy eksperyment od czasów szkolnych a to juz 3 lata ciekawe jak będzie smakować:D
OdpowiedzUsuń